Interview: Van schets naar subsidie

leerling tekent ontwerp

De wens om het schoolplein aan te pakken lag er al jaren. Met de komst van een nieuw multifunctioneel centrum waar de school onderdeel van wordt, wist De Klaroen in Tienhoven (gemeente Stichtse Vecht) dat dit het moment was om door te pakken: “In de afgelopen jaren is gewerkt aan een projectplan. Met dat in huis hebben we dit jaar subsidie bij de provincie Utrecht kunnen aanvragen en starten we na de zomer met de aanpak van ons plein”, aldus Els van Wijland, locatieleider op De Klaroen.

Van profielschets naar projectplan
Els beschrijft het bestaande plein als grijs en bestaat volledig uit verharding. Er is voor de kinderen weinig te beleven en veel kinderen komen niet toe aan hun eigen spel. Het doel is om meer kinderen naar de dorpsschool te trekken. Hiervoor is samen met de leerkrachten een nieuwe profielschets voor de school gemaakt; een groene school met extra aandacht voor de natuur, en natuurlijk leren met actieve buitenlessen. Een natuurrijk schoolplein was een logische vervolgstap vertelt Els:” De subsidie van de provincie Utrecht maakte dat we echt het hele plein konden aanpakken en in combinatie met de verhuizing hadden we een perfect moment. De aanvraag is wat werk, maar daar tegenover staat dan ook een harstikke mooi bedrag.”

“Betrek ouders, verzorgers, opa’s en oma’s bij het project en het beheer. Als er veel mensen bijdragen, willen veel mensen ook het resultaat behouden.”

Ondernemende ouders
Voor een goed draagvlak voor de plannen zijn kinderen, teamleden van school en ouders gevraagd mee te denken. Leerlingen en leerkrachten zijn aan de slag gegaan met inspiratie en voorbeelden. Enthousiaste ouders starten een werkgroep en juist die werkgroep maakt het haalbaar. Els vertelt: “Via de ouders kwamen er allerlei mogelijkheden. Zoals een moeder die vanuit haar rol bij de gemeente kon meedenken, een vader die als hovenier zijn kennis inzet en ouders die helpen bij het aanvragen van subsidies en het organiseren van een sponsorloop [bekijk hier de flyer]. Hulp vragen is echt noodzakelijk om zo’n groot project als school te realiseren. Samen met ouders en de omgeving kan je veel bereiken en voelt het plein echt voor en door iedereen.”

schetsen leerlingen schoolplein

Van schets naar subsidie
De wensen en schetsen van de leerlingen zijn door bureau RIS omgezet naar een ontwerp. De Klaroen krijgt hulp voor het aanvragen van subsidie via Schooladvies en ontvangen procesbegeleiding van Servicepunt Utrechtse Schoolpleinen.  “Het aanvragen van zulke grote subsidiebedragen vraagt veel werk. Dat is het naar ons idee ook waard. Tijdens de intake met Luuk (expert Servicepunt Utrechtse Schoolpleinen) hebben we alle vereisten van de subsidie doorgelopen en wisten we waar we het projectplan nog moesten aanpassen. We hebben handig gebruikt gemaakt van het format Onderhoudsplan en afspraken in de procesbegeleiding waren een prettige stok achter de deur!” Naast de subsidie bij de provincie Utrecht is er door De Klaroen subsidie aangevraagd bij de Rabobank, het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Univé en het K.F Hein fonds.

Ging dan alles goed?
Nee, vertelt Els: “Er zijn bijvoorbeeld budgetkeuzes gemaakt in het proces om de begroting rond te krijgen, maar dat heeft ook andere opties ter sprake gebracht zoals het overnemen van een speeltoestel van een andere school en slim hergebruik van de tegels. Sommige elementen hebben we op advies van een ouder laten vervallen, zoals de compostbakken die heel mooi zijn, maar ook veel werk kosten en risico op ongedierte.” Het projectplan van De Klaroen gaf de mogelijkheid het ontwerp ook deels uit te voeren als er minder subsidie zou komen. Een totaalontwerp maken geeft Els als belangrijk tip: “De uitvoering kan in fases, maar met één duidelijk en gedragen ontwerp zorg je dat alle elementen passen en je niet onderdelen opnieuw moet aanleggen als je een volgende fase start.”

  • Betrek de gemeente. Wij hadden contact met een collega vanuit speelbeleid, maar ook de gebiedsregisseur.
  • Kijk naar verschillende subsidies. We hebben gebruik gemaakt van de subsidie van de provincie Utrecht in combinatie met de Rabobank, het waterschap, Univé en het K.F Hein fonds.
  • Betrek de buurt, maar houd vast aan jullie visie van het plein.
  • Neem de tijd. Het project en het aanvragen van subsidies kost tijd. Doe het goed en niet te snel.
  • Betrek ouders, verzorgers, opa’s en oma’s bij de start van het project, maar ook voor het beheer. Als er veel mensen bijdragen, willen veel mensen ook het resultaat behouden.

Op de website van De Klaroen staat een mooie video over buiten lesgeven en zie je het huidige plein:

Skip to content